Tips voor succesvol crowdfunden

Crowdfunding
Crowdfunding is een moderne manier om een concreet project te financieren en tegelijkertijd draagvlak, betrokkenheid en promotie bij een groot publiek te creëren. Steundeclub.nl biedt de mogelijkheid om via crowdfunding geld op te halen voor projecten binnen een sportvereniging. Kies voor jouw club projecten die tastbaar zijn en waar veel mensen profijt van hebben. Dit zorgt voor grotere betrokkenheid bij jouw club en resulteert in meer donaties en geldinzamelacties. Denk bijvoorbeeld aan nieuwe kleedkamers, een digitaal scorebord of trainingsmateriaal.  Probeer projecten die te omvangrijk zijn op te delen in een aantal kleinere deelprojecten. Bekijk dan ter inspiratie eens naar de projecten die al op de site staan: projectenoverzicht.

Om jullie op weg te helpen bij het starten van een crowdfunding campagne en het werven van bekendheid hiervoor, zijn hier een aantal tips:

Tip 1
Kies projecten die voldoen aan deze 3 kenmerken: emotieurgentie en relevantie
Een crowdfunding campagne heeft de grootste kans om succesvol te worden wanneer deze voldoet aan de genoemde drie kenmerken. Deze drie kenmerken bepalen de mate waarin je achterban bereid is om geld te geven. Wanneer je een project kiest dat urgent en relevant is en waarbij mensen emotioneel betrokken zijn, zorgt dat ervoor dat zij zich zullen inzetten. 

Tip 2
Zet al je middelen in om je projecten bij je doelgroep onder de aandacht te brengen. Zowel je online middelen als je offline mogelijkheden. Gebruik daarvoor bijvoorbeeld social media, e-mail, posters, de website van jullie doel (als die er is) en de media. Het is erg belangrijk voor het slagen van je projecten dat bij een groot publiek bekend is dat jullie doel daarmee bezig is. Probeer niet met een klein aantal mensen, een commissie of projectgroep alles zelf te doen, maar betrek je achterban (vrijwilligers, supporters, vrienden, bekenden en familie). Vraag hen om mee te helpen en om tips. Verspreid de projecten online met behulp van de voorbeeldberichten voor social media, pers en e-mail die je kunt vinden in de Steundeclub.nl toolbox. Denk er wel aan dat je niet iedereen tegelijk benadert, maar dichtbij het doel begint en vervolgens een steeds breder publiek aanspreekt.

Tip 3
Vertel je achterban wat de bedoeling is en hoe ze kunnen helpen
Mensen komen niet zomaar in actie voor de projecten van jouw doel. Ze zullen eerst willen weten hoe het precies werkt, wat de projecten inhouden en wat ze kunnen doen om bij te dragen. Het werkt vaak goed om je achterban een voorbeeld te geven, bijvoorbeeld met behulp van de actievoorbeelden op de site.

Meer adviezen in whitepaper 'Crowdfunding voor sportverenigingen'
Meer tips en adviesen om succesvol te 'crowdfunden' kun je vinden in het whitepaper 'Crowdfunding voor sportverenigingen. Dit whitepaper geeft inzicht en advies in diverse aspecten die van belang zijn bij het uitvoeren van een crowdfunding campagne. Een combinatie van theoretische achtergronden van crowdfunding en praktische tips en tricks die jouw club kunnen helpen bij de crowdfunding campagne. Klik hier om dit whitepaper te downloaden.